Ομάδα 1
· Βρείτε στο Google τον ιστοχώρο του Μουσείου Γ. Δροσίνη και δημιουργήστε ένα σύντομο βιογραφικό κείμενο για τον ποιητή με τουλάχιστον δύο φωτογραφίες του. Επίσης μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στην Wikipedia και στον ιστότοπο Σαν σήμερα. Δώστε επεξηγήσεις, όπου νομίζετε ότι οι συμμαθητές σας θα είχαν κάποια απορία.
· Στον ιστοχώρο http://www.stixoi.info ψάξτε ποια ποιήματα του Δροσίνη έχουν μελοποιηθεί και από ποιους συνθέτες.

Oμάδα 2
· Ψάξτε στην Wikipedia πληροφορίες για τη Νέα Αθηναϊκή Σχολή.
· Τι ενδιέφερε κυρίως τους ποιητές αυτής της γενιάς;
· Τι επιπλέον μαθαίνουμε για το Δροσίνη;
· Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της νέας ποίησης;
· Δείτε τον πίνακα του Ροϊλού και εντοπίστε τον Γεώργιο Δροσίνη.
· Τι παρατηρείτε σε αυτόν τον πίνακα, αν λάβετε υπόψη σας ό,τι διαβάσατε πριν για τη Νέα Αθηναϊκή Σχολή;


Ομάδα 3
· Παρακολουθήστε το βίντεο και γράψτε ένα περιγραφικό κείμενο 150 το πολύ λέξεων για την Αθήνα του τέλους του 19ου αιώνα.
· Στο Σπουδαστήριο νέου Ελληνισμού ερευνήστε στο Χρονολόγιο για τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας τα χρόνια 1883 ως 1885 (έτος έκδοσης των «Ειδυλλίων» το 1884) και φτιάξτε έναν δικό σας πίνακα με τα σημαντικότερα γεγονότα δίνοντας και τον κατάλληλο τίτλο.

Ομάδα 4
· Ανατρέξτε στο Μουσείο Δροσίνη για φωτογραφικό υλικό
· Προσθέστε φωτογραφίες μετά τα βιογραφικά στοιχεία του ποιητή με λεζάντες.
· Αναζητήστε στο Google εικόνες χρησιμοποιώντας τον όρο αναζήτησης «θαλασσογραφίες». Βρείτε τουλάχιστον έξι θαλασσογραφίες ελλήνων ζωγράφων, αποθηκεύστε τις στα έγγραφά μου και τοποθετήστε τις εδώ προσθέτοντας επεξηγηματικές λεζάντες.
· Επίσης πηγαίνετε στον ιστοχώρο του ΕΛΙΑ και ψάξτε για φωτογραφίες της Αθήνας του τέλους του 19ου αιώνα.
· Ξεχωρίστε τουλάχιστον έξι, αποθηκεύστε τις στα έγγραφά μου και τοποθετήστε τις εδώ προσθέτοντας επεξηγηματικές λεζάντες.

Ομάδα 5
· Αναζητήστε στο Google μύθους που αναφέρονται στα δελφίνια και στη σχέση τους με τους ανθρώπους.
· Ποια είναι τα κύρια γνωρίσματα και η συμπεριφορά των δελφινιών;
· Από τι κινδυνεύουν σήμερα;
· Βρείτε στο Flickr δύο τρείς φωτογραφίες που να τεκμηριώνουν τα προηγούμενα ευρήματα σας από την έρευνα που κάνατε στο διαδίκτυο.

Ομάδα 6
· Διαβάστε το ποίημα ολόκληρο και δείτε ποια θέση κατέχει το απόσπασμα στο σύνολο του ποιήματος. Χρησιμοποιεί και άλλες θαλασσινές εικόνες ο ποιητής; Περιγράψτε τουλάχιστον τρεις απ’ αυτές με δύο-τρεις προτάσεις για την καθεμιά.
8.gif
8a.gif
8b.gif
8c.gif
8d.gif
8e.gif
8f.gif
8g.gif


· Διαβάστε το απόσπασμα από τα λόγια της πλώρης του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Ποια εικόνα της θάλασσας παρουσιάζει ο συγγραφέας; Διαφέρει αυτή η εικόνα από την εικόνα που έχουμε στο ποίημά μας;
9a.gif
· Δείτε το βίντεο με το τραγούδι «Θάλασσα» του Στ. Σπανουδάκη και γράψτε και σεις ή ζωγραφίστε τις αντίστοιχες εντυπώσεις σας για το παραπάνω τραγούδι σε οχτώ το πολύ σειρές.Ατομική εργασία για το σπίτι
· Το χαϊκού είναι ποιητικό είδος ιαπωνικής προέλευσης και θεωρείται μια από τις δυσκολότερες μορφές ποιητικής έκφρασης. Είναι δεκαπεντασύλλαβα επιγράμματα με αυστηρή δομή τριών στίχων από τους οποίους ο πρώτος έχει πέντε συλλαβές, ο δεύτερος επτά και ο τρίτος πέντε - ενίοτε βρίσκουμε και παραλλαγές των τύπων 5-5-7 ἤ 7-7-5 ἤ 7-5-7. Σ' αυτές τις 17 συλλαβές πρέπει να συμπυκνώσεις ένα πλήρες νόημα, να τιθασσεύσεις τη γλώσσα και, όταν τα καταφέρνεις, το αποτέλεσμα συνιστά ένα διαπεραστικό μέσα από την απλότητά του ποιητικό δημιούργημα.
Βέβαια δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το ποιητικό αυτό είδος, που το βλέπουμε να ακμάζει, ως ιδιαίτερο είδος γραφής, από τον 17ο ως τον 19ο αι., συνδέεται με την ιδεογραμματική γιαπωνέζικη γραφή και καταλήγει στη δημιουργία ενός κειμένου-ζωγραφιάς. Περιεχόμενο και νόημα είναι άρρηκτα δεμένα σε μια απεικόνιση με αισθητική σημασία που στοχεύει τόσο στην οπτική όσο και νοητική συγκίνηση.
Δείτε μερικά
xai_kou.jpg
και προσπαθήστε να φτιάξετε και σεις ένα δικό σας χαϊκού με θέμα τη θάλασσα χρησιμοποιώντας λέξεις που θα εντοπίσετε με τη σύνθετη αναζήτηση βάζοντας ως ερμήνευμα το θαλασ- και τύπο λήμματος ουσιαστικό, επίθετο ή ρήμα. Στη συνέχεια στη Ζωγραφική φτιάξτε μια ζωγραφιά που θα το συνοδεύει στην παρουσίασή του.